streda 30. januára 2013

Podivuhodný atlas stromov

Každý atlas stromov obsahuje okrem obrázku samotného stromu aj nákres jeho listu, kvetu a plodu. Preto sme sa aj my pri tvorbe toho nášho uberali rovnakou cestou. Rozdiel bol len v tom, že nám vznikali stromy netradičných tvarov a proporcií. Prečo? Lebo sme ich tvorili veľmi zvláštnym spôsobom. Postup nám poslali naši českí kamaráti:
Hra je určená pre dvojice.
Pomôcky:
kresliace potreby, 2 hárky papiera, hracia kocka, herný plán - TU.
Postup:
Každý z hráčov si preloží papier na 3 časti - koreň, kmeň, koruna. Tá časť papiera, do ktorej sa bude dokresľovať koreň by mala byť o niečo menšia. Potom hodí kockou prvý hráč. Podľa čísla, ktoré mu padne, nakreslí podľa herného plánu príslušný tvar koreňa (č.1 dlhý, č. 2 špirálovitý, č.3 široký...). Potom hodí kockou druhý hráč a rovnakým postupom dokreslí taký tvar koreňa, ktorý prináleží k číslu, ktoré mu padlo. Takýmto spôsobom postupne obaja hráči dorobia kmeň aj korunu. Pri korune však každý z hráčov musí hodiť dvakrát - 1. krát určí, aký tvar bude mať koruna, 2. krát aký tvar budú mať konáre. Až potom ich môže nakresliť tak, aby dodržal obidva stanovené tvary. Na záver sa na papier dokreslí list, kvet a plod. Pri zakresľovaní listu opäť hádžeme dvakrát - 1.krát zistíme tvar listu, 2.krát tvar jeho okraja.
Po zhotovení celého nákresu už len stačí vzniknutému stromu vymyslieť názov  a hotovo! Takýmto spôsobom vznikol napríklad českým kamarátom "síťovník leknínový", "okousánek dlaňovitý" alebo " jehličník vesmírný". Ktovie, ako vyzerali?! Už sa tešíme, kedy nám pošlú ich fotografie.

A tu sú naše príspevky do spoločného ATLASU STROMOV:















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára