nedeľa 7. apríla 2013

Noc s Andersenom

NOC S ANDERSENOM  je oslavou narodenia najznámejšieho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Od roku 2000 ju organizujú knižnice, materské a základné školy, domovy detí, detské domovy, nemocnice a iné inštitúcie nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike, Poľsku, Slovinsku, Chorvátsku... V minulom roku sa do nej zapojilo viac ako 60 000 účastníkov na viac ako 1 100 miestach našej planéty. V tomto roku sme sa k milovníkom rozprávkového sveta pripojili aj my. Čo sa dialo a aké prekvapenia na nás čakali?

Na rozprávkovú noc sme sa pripravovali veľmi precízne. Počas celého marca, ktorý bol venovaný knihám a čítaniu, sme sa zoznámili s najznámejšími rozprávkami viacerých  svetových autorov a plnili množstvo rozprávkových úloh. Všetky boli zamerané na oživenie rozprávkového stromu, ktorý začal vysychať, lebo deti prestali čítať rozprávky. Vďaka nášmu úsiliu  sa nám ho podarilo oživiť. Aby však tento vzácny strom aj zakvitol, bolo treba urobiť oveľa viac – pokropiť ho živou vodou. Každý milovník rozprávok vie, že je to veľmi vzácna tekutina, ktorú nie je ľahké získať. Na ceste k nej sme potrebovali nielen rozum, ale i dôvtip, odvahu, niekoľko párov šikovných rúk, ba aj trošku šťastia. A ako naše putovanie za živou vodou prebiehalo?
Každý, kto sa chcel tejto výpravy zúčastniť, sa musel najskôr podpísať husím brkom na rozprávkovú listinu. Pred odchodom dostal krčiažtek, do ktorého pri plnení úloh zbieral kvapky živej vody (za každú splnenú úlohu dostal 1 kvapku = 1 korálku).
 









 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.stanovište: „Z ROZPRÁVKY DO ROZPRÁVKY“
a) Bystrozraký – hľadanie názvov rozprávok zrakom (nájdi rozprávkové bytosti v tajničke, v osemsmerovke, urč, z akej rozprávky je ilustrácia)





















b) Bystrosluchý – hľadanie rozprávkových bytostí sluchom (uhádni hádanku)
c) Bystroruký – určovanie rozprávkových predmetov hmatom (pomocou hmatu zisti, z akej rozprávky je predmet vo vreci)









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2.stanovište: „V RÍŠI SNEHU A ĽADU“
a) postav hrad pre Snehovú kráľovnú



































b) poskladaj puzzle – z „ľadových črepín“ slovo večnosť (v papierovej alebo elektronickej podobe)



























c) roztop ľadové srdce Kája – vlastným dychom, teplom rúk čo najrýchlejšie roztopiť malú kocku ľadu











 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3.stanovište: „Z ROZPRÁVKOVEJ DIELNE“
a) odlej sadrového vojačika podľa formy (Statočný cínový vojačik)
 








 















b) vymodeluj srdce zo slaného cesta





















c) nauč sa „kačací tanec“ ( Škaredé káčatko)























d) Hra -  hľadaj kamaráta z rovnakej rozprávky. V obrovskom zlatom vajci boli naskladané  lístočky s menami rozprávkových bytostí – vždy 3 z jednej rozprávky. Deti sa sústredili v strede triedy, kde čakali na to, kedy vajce pukne, aby si mohli z neho uchytiť jeden lístoček. Každý potom začal hľadať dve bytosti, ktoré boli z rovnakej rozprávky ako ono. Vyhrala tá trojica, ktorá sa našla ako prvá.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4.stanovište:„OBRÚSOK PRESTRI SA“
Toto bolo jediné stanovište, ktoré sme navštívili hneď niekoľkokrát. A veľmi radi. Podarilo sa nám totiž získať jeden vzácny rozprávkový predmet, ktorého hodnota je nevyčísliteľná. Zázračný obrúsok, ktorý stačilo len rozložiť, pohladiť a zašepkať zaklínadlo. No uznajte sami, nie je to rozprávka?
























5.stanovište: „AKO ŠLA ROZPRÁVKA DO SVETA“
Nasledovalo on-line spojenie s inými školami, ktoré sa v tom istom čase zúčastnili rovnakej akcie - mapa miest, odkiaľ sa vysielalo ( Digital Learning Night aneb Hangout s Andersenem - videozáznam z tohto podujatia). Po počiatočných neúspechoch nadviazať s partnerskými školami spojenie sa nám nakoniec predsa len podarilo nájsť s technikou "spoločnú reč". Vďaka moderným technológiám sme tak mohli naživo sledovať aktivity, ktoré prebiehali v rámci Noci s Andersenom na viacerých školách v Českej republike. Každý z jednotlivých vstupov bol nielen nádherne spracovaný, ale i do detailov premyslený  a precízne odprezentovaný. Ani my sme sa však nenechali zahanbiť a pripravili sme si:
a)      Kratučké scénky (z najznámejších Andersenových rozprávok) = hádanie názvu rozprávky.
b)      Krátke veršované hádanky (z rôznych rozprávok) = hádanie rozprávkových bytostí a predmetov.

























6.stanovište: „HĽADANIE POKLADU“
Večerná hra s baterkami zameraná na objavenie pokladu dala niektorým deťom poriadne zabrať. Každý, kto v škole už nocoval, vie, že je po zotmení plná nezvyčajných zvukov. Našli sa však i takí odvážlivci, ktorí sa nebáli vyraziť do tmy hoci aj bez baterky. Všetci sa však ako hľadači osvedčili na jednotku. Nikto sa z nočnej školy nevrátil s prázdnymi rukami. Niektorým dvojiciam sa podarilo nájsť 4, iným až 12 „zlatých vajec“. O tom, že každé z nich ukrýva poklad, sme sa dozvedeli až po ich otvorení. Boli v nich múdre myšlienky nielen samotného H.CH.Andersena, ale aj iných známych spisovateľov. Každá z nich nám pripomenula význam kníh ako dôležitého zdroja poznania i fantázie.

























7.stanovište:„V RÍŠI SNOV“
Ako by to bolo, keby sme si pred spaním nepozreli nejakú rozprávku? Tentokrát sme si vybrali jednu z najznámejších Andersenových rozprávok – Pastier svíň (v podaní známych českých hercov pod názvom O brokátové růži a slavíku z perleti). Tí, ktorým ešte ani o polnoci neklipkali oči od únavy, zvládli aj rozprávku Princezná a žabiak.  Posledné „nočné sovy“ zatvorili oči až okolo pol druhej. Zrejme im zážitky z celého dňa nedovolili ponoriť sa do ríše snov.

























6.4.2013 (sobota)
Vďaka získaným kvapkám živej vody na našom strome do rána rozkvitlo viac ako 200 rôznofarebných kvetov (koľko kvapiek, toľko kvetov). Presný počet koráliek  sa nám, bohužiaľ, nepodarilo zistiť kvôli malej nehode pri sčitovaní. Pri počítaní sa nám totiž "kvapky živej vody" rozsypali a rozkotúľali na všetky strany ako keby boli naozaj živé. Výsledok nášho snaženia sa však aj napriek tomu dostavil.



















Túto nezabudnuteľnú noc nám bude každodenne pripomínať nielen pohľad na rozprávkový strom, ale aj krásne medaile a pohľadnice s logom akcie. Verím, že počas tohto podujatia sa „nakazili čítaním“ aj tí, ktorí od kníh doteraz bočili. Určite pri ich čítaní prídu na to, že kniha je naozaj najlepším priateľom človeka.

Na záver sa chceme ešte poďakovať všetkým mamičkám, babičkám, oteckom aj deduškom, ktorí sa postarali o to, aby náš obrúsok prestri sa prestieral "all inclusive". Aj vďaka bohato naloženým stolom, ktoré sa od dobrôt takmer prehýbali, sme sa naozaj cítili ako v čarovnom svete rozprávok.

2 komentáre:

  1. Janko a děti,
    děkujeme, že jste se s námi podělili nejen o to, jak jste prožili páteční noc. Spolupracovat s vámi je vážně radost a vždy, když si myslíme, že už nás nemůžete překvapit, přijde pravý opak. Jste všichni neskutečně šikovní a báječní. :) Velké díky za to, jak nás stále inspirujete.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Co mohu dodat? Krásné, krásné, krásné. Jste báječní!

    OdpovedaťOdstrániť