pondelok 24. júna 2013

Balík so záhadnou šifrou

Naši českí kamaráti sa opäť vyznamenali (pravdaže, v dobrom slova zmysle). Prekvapili nás balíkom s krásnym poďakovaním za spoluprácu a nezvyčajným darčekom. Boli to hárky tvrdého papiera so záhadnou šifrou. V čiernych a bielych štvorčekoch sa ukrýval tajomný odkaz, ktorý sme mali rozlúštiť.
































Aj keď sme sa doteraz považovali za technicky pomerne zdatných, pri plnení tejto úlohy sme sa veru zapotili. Dozvedeli sme sa, že tento zhluk čiar a štvorčekov je tzv. QR kód, ktorý sa v Japonsku používa od roku 1994, ale u nás je ešte pomerne neznámy. Môže obsahovať až 4 300 znakov (písmen), v ktorých je obsiahnutá nejaká dôležitá informácia. Tento kód sa dá prečítať pomocou mobilného telefónu s fotoaparátom a Java aplikáciou. Po spustení aplikácie sa objaví funkcia fotoaparátu. Potom stačí už len "namieriť" na QR kód a aplikácia ho automaticky preloží. Nakoľko mobil našej pani učiteľky má už najlepšie časy za sebou :o(  , poprosili sme prvácku pani učiteľku, aby nám s rozlúštením záhadného kódu pomohla. A pozrite, čo sa objavilo:


























Ďakujeme našim kamarátom za super darček, vďaka ktorému sme zase o niečo múdrejší. Strihanie a prekladanie papierových skladačiek nás veľmi bavilo. Za chvíľu nám vznikol v triede celý les plný listnatých a ihličnatých stromov. Dúfame, že aj v budúcom školskom roku bude naša spolupráca taká intenzívna a inšpirujúca ako tento rok. Moc sa na to tešíme :o). Prajeme krásne prázdniny plné nových kamarátov, nezabudnuteľných zážitkov a horúceho slniečka. Letu zdar!









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára